Kako izabrati dobrog agenta za nekretnine ?

postavljeno 2015-11-17 12:45:33, autor DIVIS AGENT

Kako izabrati dobrog agenta za nekretnine ?


 

Prilikom prodaje ili kupovine nekretnine postoje brojne odluke koje treba da donesete,kako emocionale tako i finansijske prirode.
Ipak jedna od najbitnijih odluka koju treba da razmotrite je koji će agent posredovati u prodaji ili kupovini vaše nekretnine.Nije bitno da li je u pitanju porodična kuća,stan ili poslovni prostor,izbor pravog posrednika je presudan jer dobar agent može da vam uštedi mnogo vremena,novca i živaca.

 

1. Istražujte

Nemojte se voditi samo tim ko ima najviše reklama u novinama ili na televiziji,pored preporuka porodice ili prijatelja,najbolje bi bilo da istražite koji sve agenti rade u vašoj oblasti i sastavite listu . Treba izabrati nekog ko će biti upućen u proces prodaje ili kupovine od početka do kraja.

2. Orijentišite se na lokalno znanje

Dobar agent za nekretnine treba da zna sve o nekretnini koju nudi kao i lokaciji gde se nalazi.To govori da su uložili vreme i energiju oko informisanja o datoj nekretnini.Treba da znaju koje su lokalne škole,kakve su autobuske rute,da i ima prodavnica u blizini...i sve drugo što je bitno ljudima,jednostavno da razumeju datu mikrolokaciju.Tako da ,kada se sretnete sa agentima saznajte koliko dugo rade u toj zoni i testirajte njihovo lokalno znanje.

3. Budite u kontaktu

Agent treba da je aktivan.Konstantno da bude u kontaktu sa starim kako i budućim kijentima.Dobar agent neće dozvoliti da ga zovete više puta jer to znači da vam fale informacije,umesto toga on će biti taj koji će vas često zvati da biste bili u toku sa svim dešavanjima.

4.Adaptacija

Još jedna bitna osobina koju svaki posrednik pri prodaji ili kupovini treba da posuduje je adaptacija.Nekim klijentima najviše odgovara komunikacija putem mejla,drugima komunikacija putem telefona,nekome lični kontakt itd...Zato je bitno da svaki agent razume potrebe svog klijenta i da se istim prilagodi .

5.Razlozi kupovine/prodaje

Da li klijent prodaje da bi kupio nešto drugo? Ili možda kupuje da bi uložio...su samo neka od pitanja koja agent mora da postavi da bi utvrdio određenu strategiju za svakog klijenta pojedinačno.

6.Verujte instiktu

Poslednja ali ništa manje bitna stavka je vaš instikt.Koliko se osećate dobro i sigurno u odnosu sa vašim agentom.Ipak imate ili biste trebali da imate isti cij. Izaberite agenta za kojeg vam instikt govori da treba da ga izberete.