FENG SHUI -UREĐENJE PROSTORA

postavljeno 2016-01-04 22:00:36, autor DIVIS AGENT

 

 

 

U prvim danima nove godine, pored donešenih novogodišnjih odluka važno je da unesete neke promene u svoj životni prostor- stan, kuću, poslovni prstor... Uradite nešto što će vas osvežiti i označiti novi početak. Predlažemo vam promenu enterijera vašeg doma u skladu sa tehnikom Feng Šuija.

Feng Šui (prim.prev Vatra i voda) predstavlja kinesku tehniku uređenja prostora i načina življenja, sistem tehnika i znanja koji se mogu primeniti na lični prostor i okruženje. Prilikom uređenja prostora i nameštanja trebalo bi obratiti pažnju na protok energije (tzv 'ČI' energija), na strane sveta i pet elemenata (vatra,voda, zemlja,metal i vazduh).

Nijedno materijalno dobro  kao i luksuzno uređenje prostora ne mogu nadomestiti poseban topao ugođaj koji ostavlja 'dobro uređen' prostor. Obratite pažnju na:

  • prirodnu svetlost koja je neophodna u svim prostorijama i predstavlja pokretač 'či' energije, manjak svetlosti možete nadohnaditi lampama, svećama ili biljkama, obavezno osvetlite mračne prostore.
  • nered usporava protok energije, prostor održavajte urednim i čistim, ormane i ostavu složenim, organizujte barem dvaput godišnje veliko spremanje u kojem ćete se otarasiti nepotrebnih, polomljenih i stvari koje ne koristite (na taj način oslobađate prostor od negativne energije).
  • boje u stanu – ne predstavljaju samo ukras već i veoma moćno sredstvo koje doprinosi miru i harmoniji. Crvena boja je simbol ljubavi, sreće, luksuza, ali je treba izbegavati u kuhinji.  Žuta predstavlja sreću,radost uveseljava dom i možete je koristiti za zidove dnevne sobe. Kombinacija crne i bele boje je uvek povoljna, možete je koristiti za detalje i ukrase u stanu. Sivu boju treba izbegavati, jer loše utiče na samopouzdanje, strahove i pojačava brižnost.

 

 

Preuređenje počnite od vašeg predsoblja odnosno ulaznih vrata, taj deo stana ne sme biti prenatrpan obućom ili odećom (kuputima, jaknama i sl.), mora biti svetao odnosno postavite što blistaviju rasvetu. Ulazna vrata treba da budu svetla i masivna, bez oguljene farbe ili brave koja škripi. Ukoliko je ulazno predsoblje usko i dugačko, obogatite ga mnoštvom šarenih fotografija, koje ne bi trebalo postavljati u ravnoj liniji.


Prilikom uređivanja ostalih prostorija vodite računa da prostor ne bude pretrpan, a da u središtu prostorije postoji slobodan prostor.

S obzirom da dnevna soba predstavlja središte dešavanja porodičnih aktivnosti i druženja sa prijateljima, trebalo bi da odaje osećaj dobrodošlice i opuštenosti, da unese mir i harmoniju u Vaš svakodnevni život. Neophodno je da obezbedite čist vazduh i dovoljnu količinu svetlosti. Izbegavajte crveni nameštaj u dnevnom boravku, birajte nameštaj sa zaobljenim ivicama i postavite ga bliže zidovima (radi osećaja stabilnosti), ali tako da ne bude leđima okrenut ka vratima. sto u dnevnoj sobi treba uvek da bude čist i uredan jer je on simbol zdravlja. Obratite pažnju da sobne biljke budu bez uvelih listova, izbegavajte biljke sa izrazito izoštrenim listovima. Akvarijum u stanu podstiče finansijsku stabilnost i treba ga postaviti na jugoistok. Kamin u dnevnoj sobi takođe podstiče kruženje pozitivne energije, predstavlja element vatre (pojačava strast, spontanost, uzbeđenje)  i povoljniji je od centralnog grejanja. Koristite svetlije nijanse,boje u rasponu od bele do bež ili nežno žute, plafon je poželjno da uvek bude beo.

 


Uređenje spavaće sobe po pravilima Feng suija je od velike važnosti za obezbeđenje pozitivne energije, dobrog i čvrtog sna i poboljšanja opšteg zdravlja. Spavaća soba treba da bude što dalje od mesta ulaza u zgradu, blago osvetljena i sa biljkama koje imaju okrugle listove(one deluju umirujuće). Potrebno je da imate dovoljno plakara kako biste svu odeću mogli uredno da odložite, a sav nameštaj bi trebalo da ima oble ivice. Krevet bi trebalo postaviti uza zid na kojem nema prozora, ne prekoputa ulaznih vrata u spavaću sobu, a pri vrhu kreveta bez ikakvih instalacija. Iz spavaće sobe izbacite ogledalo, televizor i računar.Provetravajte spavaću sobu dnevno radi obezbeđivanja protoka pozitivne energije.


Što se tiče kuhinje ona ne treba da bude u središtu stana. Vodite računa  o ne spajanju elemenate vode (sudopera, mašina za veš) i vatre (šporeti, mikrotalasne pećnice..) odnosno o međusobnoj udaljenosti  ovih uređaja u prostoriji. Šporet ne bi trebalo da bude u uglu kuhinje niti blizu prozora.  Zelena boja za kuhinju je pravi izbor sa obzirom na to da simboliše zdravlje, nećete pogrešiti ni ako odaberete crno-belu ili plavo-belu kombinaciju (izbegavajte crvenu boju u kuhinji jer donosi svađe). Izbegavajte kuhinjski nameštaj sjajnih površina. Potrudite se da suđe uvek bude oprano, pribor za jelo treba držati u ladici, a noževe naoštrene. Uvek se radije opredelite za drveni sto, jer mermerni može biti uzrok stresu i problemima na poslu.


Toalet ili kupatilo bi trebalo da budu neupadljivi, nikako smešteni u središtu stana. Trebalo bi koristiti zakrivljene odnosno oble oblike za tuš-kabine, lavaboe i predmete (poput bočica parfema). Takođe, treba obezbediti prozračnost korišćenjem dnevne svetlosti (postavljanjem više prozora) ili jačeg osvetljenja. Materijali koje treba da koristite su metal, drvo,  U kupatilo ne treba ulaziti iz spavaće ili dnevne sobe. Svi sanitarni uređaji moraju biti ispravni, vrata od kupatila treba uvek da budu zatvorena, a wc daska poklopljena. Preporučuje se i postavljanje ogledala gde se osoba koja se ogleda mora videti bar do pola. Neophodno je da kupatilo bude čisto i uredno, s obzirom na to da se telo čisti i spolja i iznutra u ovoj prostoriji. Veoma je dobro prisustvo ćive saksijske bijke na vodokotliću ili u svakom uglu kupatila.