ENERGETSKA EFIKASNOST

postavljeno 2016-02-25 22:20:51, autor DIVIS AGENT

 

U susret svetskom danu energetske efikasnosti koji se obeležava 5. marta svake godine, u čast prvog sastanka svetskih eksperata i njihovom razgovoru o energetskoj krizi i njenim mogućim rešenjima održanom na ovaj dan 1998. god. u Austriji rešili smo da Vam skrenemo pažnju na samu energetsku efikasnost  odnosno smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti.  

U našoj zemlji postoji veliki potencijal za uštedu energije i primenu mera o energetskoj efikasnosti u izgradnji i održavanju zgrada, zbog toga što naša zemlja troši dvostruko više struje nego Evropska unija. Iz ovog razloga donet je 2011.godine  Zakon o planiranju i izgradnji, kao i drugi podzakonski akti, kojim se regulišu uslovi i načini efikasnog korišćenja energije  i ostvaruju ciljevi kao što su: povećanje sigurnosti snabdevanja energijom i njeno efikasnije korišćenje, povećanje konkurentnosti privrede, smanjenje negativnih uticaja energetskog sektora na životnu sredinu, podsticanje odgovornog ponašanja prema energiji, na osnovusprovođenja politike efikasnog korišćenja energije i mera energetske efikasnosti u sektorima proizvodnje, prenosa, distribucije i potrošnje energije. 

Od septembra 2012. godine, sve nove zgrade će morati da poseduju energetski pasos sa najmanjim energetskim razredom ‘C’, a svi objekti na kojima se vrši rekonstrukcija moraće da poboljšaju energetski razred za jedan više. Energetski pasoš će svim kupcima stanova pokazati kakav je kvalitet zgrade sa stanovišta komfora, budućih režijskih troškova i potrošnje energije (što će znatno uticati i na cenu nekretnine).

 

Novi stanovi će, da bi ispunili obaveznu ‘C’ kategoriju, morati da poseduju kvalitetnu izolaciju, stolariju i adekvatno grejanje. Pored unapređenja objekata uz dodatnu izolaciju fasade, zamenu stolarije ili bolje sisteme grejanja i hlađenja, postoji više načina za unapređenje energetske efikasnosti na koje mi sami možemo da utičemo. Obratite pažnju na energetsku efikasnost kako bi naši stanovi zimi bili topliji, leti hladniji, a novčanici svakako puniji.


energetski pasoš

 

Najčešće mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja potrošnje energije i povećanja energetske efikasnosti su :

  • izolacija stambenog prostora koji se greje
  • zamena dotrajale stolarije u prostorijama koje se greju/hlade
  • zamena energetski neefikasnih potrošača efikasnim
  • ugrađivanja mernih i regulacionih uređaja za potrošače energije
  • zamena neobnovljivih energenata obnovljivim
  • uvođenje tarifnih sistema od strane distributera koji će podsticati

štednju energije i sl.

 

Izolacija prostora ugradnjom kamene mineralne vune kao termoizolacije u objekat utiče i na smanjenje potrebe za grejanjem/hlađenjem stambenog prostora, štedi energiju-novac, štiti od buke i požara, obezbeđuje brz povraćaj uloženog novca, na duge staze povećava komfor prostora i njegovu vrednost. Dodavanje izolacije delovima stana kao što su podovi, tavan,podrum može biti najbolji način za povećanje energetske efikasnosti vašeg doma.

Stare prozore i vrata koji se nalaze u lošijem stanju trebalo bi zameniti, ukoliko naravno imate sredstava za to. “Termopan” stakla i prozori sa više komora najbolje zadržavaju toplotu.


 

Birajte stanove koji su tako projektovani i izvedeni tako da radne prostorije kroz otvore prozora u toku dana dobijaju dovoljno prirodne svetlosti za nesmetan rad i boravak, odnosno da nije potrebno korišćenje veštačkog osvetljenja tokom dana.

 

Postoji i preporuka korišćenja tzv. štedljivih sijalica, koje jesu skuplje od običnih, ali duže traju i koriste manje električne energije.

 

Zatim treba obratiti pažnju i na pravilno korišćenje uređaja u stanu. Ukoliko je dan sunčan, obavezno prvo zatamnite prozore koji su direktno izloženi suncu (roletnama, šalukatrama itd.). Klima uređaj podesite na Vama optimalnu temperaturu, pri kraju dana klimu uključite na ventilaciju, a večernje sate iskoristite za luftiranje stana.

 

Obratite pažnju i na izbor električnih uređaja u vašem domaćinstvu, uvek birajte uređaje koji imaju najviši energetski razred, frižidere ili zamrzivače ne treba postavljati u blizini grejnih tela, vrata rerne tokom pečenja ne treba otvarati, ringlu isključivati pred kraj kuvanja, frižider ne treba držati otvoren bez preke potrebe, ringlu na šporetu birajte prema veličini suda koji koristite...

 

Što se tiče grejnih tela, treba obezbediti strujanje vazduha odnosno otkloniti sve potencijalne prepreke.TA peći puniti u toku perioda tzv.jeftine struje.

 

U radnom prostoru gde se koristi veliki broj električnih uređaja (računari, laptopovi, skeneri, televizori itd..) obratite pažnju na izbor uređaja koji su označeni oznakom Energy star koja garantuje najmanju potrošnju energije. Pokušajte da izbegnete ‘stand by’ režim rada uređaja jer on i tada troši električnu energiju(čak 40% ukupne potrošnje), takođe ukoliko se uređaj ne koristi duže od jednog dana ugasite ga.

 

Pazite i na racionalnu potrošnju energije, pre nego što uključite vaš klima uređaj, morate pre svega da razmislite da li Vam je on u trenutku zaista potreban. U mnogim evropskim zemljama, kao što je  na primer Nemačka , još od malih nogu se vrši edukacija  dece na ovu temu: sijalice se gase kada nam ne trebaju, čak se i grejanje u stanovima gasi kada u stanu nema nikoga, naučeni su od malih nogu da tu energiju neko plaća.

 

Kada trošimo energiju kući, trošimo novac, koji bi inače mogli da iskoristimo u druge svrhe. Pokušajte i vidite da li će vam se isplatiti....