GREJANJE STAMBENIH PROSTORIJA

postavljeno 2016-11-12 23:20:26, autor Jovana Sokolović

Prilikom kupovine stana ili kuće, projektovanja odnosno izgradnje stanova, vrlo je važno voditi računa o grejanju. S obzirom na novonastale klimatske uslove i sve hladnije zime, grejanje predstavlja važnu stavku koja se odražava i na budzet svake porodice. 

Grejanje zavisi pre svega od vrste energenata: grejanje na čvrsta goriva (drva, ugalj, briketi, peleti), grejanje na struju (TA peći, norveški radijatori, inverter i obične klime, grejalice, kaloriferi), grejanje na gas (pre svega ovde mislimo na centralno grejanje na gas),grejanje na naftu, dizel goriva, lož ulje,solarno grejanje –korišćenje sunčeve energije za grejanje, toplotne pumpe (značajni deo energije uzimaju iz vode i dubine zemlje). Vrste grejanja zavise i od grejnih tela- grejanja na peći na čvrsta goriva, grejanje radijatorima, grejanje grejnim telima koja oduvavaju topao vazduh, podno grejanje...

Prilikom izbora vrste grejanja  trebalo bi obratiti pažnju na neke od osnovnih kriterijuma: funkcionalnost, ekonomičnost, higijenski uslovi, estetika, bezbednost i ekologija.

Ukoliko biste izabrali etažno grejanje, osnovna prednost jeste uravnotožena temperatura u celom stanu, za razliku od lokalnih grejnih uređaja gde se proizvedena toplotna energija predaje samo u prostoriji u kojoj se uređaj nalazi. Dok osnovna mana etažnog grejanja je loženje (u zavisnosti od energenata) u odnosu na električnu energiju ili gas. Prednost grejanja na gas ogleda se pre svega u komforu, nema prljanja prostora, dok su osnovne mane visoke cene samih instalacija koje su potrebne za ovu vrsta grejanja, kao i konstantni porast cene gasa u svetu i kod nas...

Jedan od inovativnih i novijih vrsta grejanja, jeste grejanje na toplotne pumpe. Toplotna pumpa je energetski i ekonomski najefikasniji sistem za grejanje i hlađenje. Prednosti ove vrste grejanja su : ne zahteva korišćenje dimnjaka, koristi obnovljivu energiju, nema potrebe za kupovinom energenata unapred, koristi samo do 25% električne energije, potpuno automatizovan rad, nema otvorenog plamena i postoji mogućnost programiranja rada za vreme niže tarife.

Takođe, jedan od novijih sistema grejanja, jeste i solarno grejanje. Prednosti ove vrste grejanja su pre svega ekološkog karaktera, naime solarni paneli ne proizvode nikakvo zagađenje životne sredine. Zatim proizvodnja energije upotrebom solarnih ćelija je proces koji je veoma tih. Jedna od velikih prednosti sunčeve energije je sposobnost proizvodnje energije na udaljenim mestima gde ne postoji mogućnost priključenja na mrežu.  Solarni paneli mogu biti montirani na krovovima mnogih kuća, što eliminiše problem nalaženja prostora i ulaganje u nove instalacije. Jedna od glavnih prednosti Sunčeve energije jeste njena cena, iako su inicijalni troškovi visoki, jednom kada se solarni paneli instaliraju oni obezbeđuju besplatnu energiju koja će isplatiti početne troškove tokom godina korišćenja iste. Osnovne mane ove vrste grejanja su to što Sunčeva energija elektricitet proizvodi samo danju i to što vreme može da utiče na količinu proizvedene energije.

Međutim hteli smo da se osvrnemo i na finansijski aspekt svake od ove vrste grejanja zato vam navodimo zvanične podatke za sezonu 2016/2017. 

Prema zvaničnom izveštaju republičke Agencije za energetiku troškovi energije za grejanje stambenog prostora od 45 m2 u grejnoj sezoni 2016/ 2017 potrebno je:

Posle smanjenja cene gasa potrebno je izdvojiti oko 30 hiljada dinara za sezonu. Nešto viši su troškovi grejanja na ugalj - oko 33 hiljade dinara. Veće troškove, oko 43 hiljada dinara, imaće domaćinstva koji koriste skuplje ogrevno drvo čija je cena 5.900 dinara po m3 i imaju peći niže efikasnosti, kao i građani koji se greju na pelet, čiji su godišnji troškovi oko 45 hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

Domaćinstva koja koriste TA peći imaće troškove energije od 35 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za čak 44%, na oko50 hiljada dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata koji se potrebni za grejanje tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 93 hiljade dinara za električnu energiju, 84 hiljade za propan butan gas, odnosno 71 hiljadu za lož ulje.

S obzirom da se gas pokazuje kao trenutno najisplativiji energent, upravo je ovo najzastupljeniji izvor toplotne energije za Beogradske elektrane. Iz ovog komunalnog preduzeća objašnjavaju da je to ujedno i poštovanje zahteva za zaštitu životne sredine.

Najveći broj građana i greje se preko Beogradskih elektrana a njihovi troškovi prema ovom preduzeću izračunavaju se na dva načina, u zavisnosti od kriterijuma naplate - po kvadraturi ili po utrošku.

Toplotna energija za domaćinstva koja nemaju ugrađene merače za isporučenu energiju naplaćuje se paušalno – po metru kvadratnom stambenog prostora. Domaćinstva koja imaju merače plaćaju prema potrošenoj količini toplotne energije. Na računima ovih korisnika izražen je fiksni i varijabilni deo, odnosno suma za instalisanu snagu i za utrošene kilovat sate.

Cena daljinskog grejanja za stan od 45m2 koja se naplaćuje kroz Infostan, po zagrevanoj površini iznosi oko 5000 dinara dok za isti sistem grejanja, ukoliko se naplaćuje po utrošku plaća se fiksni deo od oko 700 dinara tokom cele godine a tokom grejne sezone na to treba dodati u račun za utrošenu energiju koji iznosi oko 4 i po hiljade dinara.

Sistem etažnog grejanja na struju povećaće račun za električnu energiju u toku zimskih meseci na ukupnu sumu do 5 hiljada dinara za isti zagrevani prostor.

Iz AERS-a savetuju građane da, ukoliko su u mogućnosti, izoluju stambeni prostor i promene prozore, da ne greju prostore u kojima ne borave i da, ukoliko kupuju nove peći i kotlove, izaberu one koje su energetski što efikasnije. Pa ukoliko je to vaš  plan za štednju energije, a nedostaje vam novac za njegovu realizaciju svakako vam preporučujemo Kredite za energetsku efikasnost Intesa banke.

Želimo vam toplu zimu!