broj u registru posrednika 005

Blog

Izbor stana, uređenje prostora, pogled na detalje

Izbor stana, uređenje prostora, pogled na detalje

autor DIVIS AGENT

postavljeno

U bajkama i različitim pričama, junak se često postavlja pred izazov – kroz koja od ponuđenih vrata (često tri, koja se razlikuju bojom ili nekim drugim karakteristikama) da prođe da bi...spasao princezu, rešio zagonetku, upoznao sebe,...

Kod drevnih egipćana (a i nekim drugim civilizacijama), verovanje je bilo da pokojnik posle smrti nastavlja da živi, ali mora da savlada prepreke u vidu prolaska kroz sva potrebna vrata, te mu je ostavljano i uputstvo kako to da učini.

Kroz istoriju, filozofiju i psihologiju imaju izuzetno interesantnu i važnu simboliku, što je široka i ozbiljna tema za razmatranje. Sada se dotičemo te teme samo u kontekstu izbora prostora koji nam iz bilo kog razloga znači nešto, pa se već sama nameće ograničenost, zatvaranje, sa ostavljanjem prolaza - vrata.

Nisu obična pregrada, mogu da zadovolje i vizuelne i akustične potrebe ispred i iza, i to je njihova  praktična uloga. Međutim, isto tako je važno šta je sa druge strane, a još interesantnije šta prostor iza ima da „kaže“? O da, on govori mnogo. Iščekivanje nas obuzima, uzbuđenje, nada, strah? Kako se nepoznato nalazi iza vrata, pojavljuje se i taj mali, sićušan strah...međutim ako prihvatimo poruku „Ispred vrata smo mi, iza vrata smo mi“, olakšanje, radost, radoznalost će zameniti strah.

Kako bi jasnije zakoračili u svet uticaja prostora na ljude, pre svega posmatrajmo taj svet koji zaklanjaju vrata, te i samu tu barijeru koja su vrata, kroz prizmu zadovoljavanja nekih od najvažnijih ljudskih težnji i potreba. Neke od njih su potreba za sigurnošću, želja za privatnošću (koja je izuzetno važna za čoveka), a kod velikog broja pojedinaca izražavanje individualnosti ili težnje za prostorom koji ih određuje, koji predstavlja na bilo koji način njih same.

Kada otvorite bilo koja vrata prilikom ulaska u (potencijalni ili vaš) stan, kuću ili poslovni prostor, prva stvar koju ugledate je od najrelevantnijih za utisak ili osećaj koji se pojavi. Zamislite da ste rešili da kupite prvi stan i da gledate više različitih stanova, pre nego odlučite koji je taj! U svaki stan, kuću, lokal... u koji uđete, osim, naravno neizbežno važne lokacije, ulaza i mnoštva onoga što čini okolinu, prvi pogled koji bacite unutra prilikom prolaska kroz vrata, je od esencijalnog značaja za vašu psihu u budućnosti (ukoliko odlučite da kupite prostor ili ga već posedujete, ili ga čak samo posećujete).

Zašto?

Razloga ima mnoštvo, ali oni kojima ćemo se sada pozabaviti bi trebali da budu na važnom mestu na listi za vašu odluku o prostoru koji nameravate da kupite ili koji već posedujete.

Dakle, šta vam najviše zapada za oko kada otvorite vrata određenog prostora? – zastanite na samom ulazu neko vreme koje vam je potrebno i osetite...tom prilikom možete da zatvarate i otvarate oči, jer šta god vam se (nije) isprečilo na putu, ako vam se ostatak prostora dopada, ovo je jedna od karakteristika koju možete uvek da promenite.

Kada pogledate unutra, to može da bude predivan otvoren i svetao prostor i da vam „pukne“ vidik pred očima. U tom slučaju, osim ako volite skučene prostore koji podsećaju na lavirint, o pogledu iza vrata razmišljate mnogo ležernije. Međutim, ako vam pogled presecaju zidovi, druga vrata od prostorija u stanu i slično...trebalo bi da razmislite o mogućim lakšim ili težim rešenjima, jer pogled sa vrata može da utiče i na vrednost na primer - stana.

Naravno, kao i u većini slučajeva mogućnosti su beskonačne, ali bih vam ovde ukazala na nekoliko najjednostavnijih ideja.

Kao što je napred navedeno, prostor u koji ulazite (pogotovu ako je ili treba da postane vaš), dobro je da vas veseli i dočekuje. Ako otvaranjem vrata „lupate“ glavom o zidnu pregradu možda ćete imati osećaj da vas u životu često nešto koči, da se pojavljuju prepreke ispred vas u mnogim aspektima života (i iako je rešenje jednostavno, ne pada vam na pamet)...ali na primer ako postavite ogledalo, veliko, više manjih...sve je jedno dok to ogledalo daje iluziju produbljivanja prostora, možda vam se promene životne okolnosti. Zvuči dobro i jednostavno, zar ne? Ogledalo bilo kakve forme možete iskombinovati sa različitim vama značajnim ili lepim predmetima (dečijim crtežima, slikama, fotografijama, a ako imate mesta, možete da postavite policu sa ogledalima i knjigama, kao i vama dragim sitnicama, koje vas uveseljavaju, smiruju, bude lepe uspomene...(ne mislim ovde na čiviluk). Ko voli ribice, jedan uzani visoki akvarijum će još više oplemeniti taj „paravan“.

Ako je zid pregradan, lako ćete napraviti male otvore u njemu, da bi na neki način povećali prostor. Takvi mali otvori mogu da povežu prostorije, ako je iza kuhinja, trpezarija ili dnevna soba i da se zapravo osećate vrlo ugodno. Za pobornike autosugestije, mogu da se osmisle reči ili rečenice koje im znače i da prilikom svakog otvaranja vrata imaju pogled na njih ili omiljene citate. Ima još mnogo, mnogo ideja, zavisno o ukusu bića koje treba da ima koristi od jedne slučajne (ili namerne) greške u projektovanju, zidanju, prepravljanju... i zahtevima samog prostora, ali sva mogu da osveže i čak „ožive“ „mrtav“ pogled kroz vrata. A samim tim i vama daju osećaj rasterećenja, punijeg života i optimizma. Tada je prolaz kroz taj portal, ne samo otključavanje, otvaranje, saplitanje ili uzdah...već svaki put otvaranje novih mogućnosti za rad na poboljšanju sebe kroz jednu tako malu stvar kao što je pogled kroz otvor koji uglavnom uzimamo zdravo za gotovo. Iza vrata smo mi, ispred vrata smo mi. Kada otvorite vrata, ispred vas je ogledalo. Hm, ja se svaki put zapitam... a onda menjam.

 

Copyright © 2013 DIVIS Real Estate

dia Jelica Kovačević