broj u registru posrednika 005

Blog

luksuzni stanovi

Luksuzni stanovi - Tršište luksuznih nekretnina u Beogradu

autor Nemanja Miljkovic

postavljeno

Da li postoji tržište luksuznih stanova u Beogradu?

U Beogradu se danas često zloupotrebljava ovaj naziv u marketinške svrhe pa se stanovi prosečnih karakteristika i kvaliteta oglašavaju i prestavljaju kao luksuzni. Međutim ovo ne znači da ne postoji tržište luksuznih nekretnina u Beogradu, baš naprotiv.

lux stanovi

Šta treba da ima luksuzan stan?

Pre svega potrebno je da se nalazi u energetski efikasnoj zgradi sa visokim standardima gradnje (zvučna i toplotna izolacija, protivpožarna bezbednost, visoka protivprovalna zaštita, centralna klimatizacija). Potrebno je da ima visinu plafona veću od standardne, izdvojeni spavaći deo gde svaka soba ima svoj mokri čvor i garderober, da poseduje vešernicu i ostavu. Obavezno je da poseduje garažno mesto ili više njih.

Neki stanovi imaju svoj poseban ulaz iz lifta direktno u stan. Neke od ovih nekretnina imaju ugrađene smart sisteme koji dodatno svojim stanarima olakšavaju život. Da bi neki stan bio luksuzan neophodno je da materijali koji su korišćeni u njegovom opremanju i oprema budu visokog kvaliteta. Poželjno je da ima otvoren i lep pogled.

Luksuzni stanovi - atraktivne lokacije u Beogradu

Luksuzni stanovi u Beogradu mogu se pronaći u svim delovima grada, medjutim opštine na koje najčešće naši sugrađani pomisle kada govorimo o luksuznim nekretninama su Savski venac, Stari grad, Vračar a u poslednje vreme i pojedini delovi Novog Beograda. Svaka od ovih lokacija je specifična po ponudi luksuznih nekretnina - od mnogobrojnih novogradnji na Vračaru, preko raskošno renoviranih salonskih stanova na Starom gradu, prelepih vila na Dedinju i Senjaku pa do sve više popularnih kondominijuma koji ljubiteljima luksuza pružaju više privatnosti nego obične novogradnje.

Luksuzni stanovi na Vračaru se najčešće pronalaze u novogradnjama oko Hrama Svetog Save, renoviranim saloncima na Neimaru ali i prelepo sređenim penthausima na Crvenom krstu. Cene kvadrata ovih nekretnina na Vračaru su među najvišim u Beogradu, a razlog tome vidimo u maloj ponudi i činjenici da se ovde uvek traži stan više.

Karakteristike luksuznih stanova na Dedinju

Svi oni koji vole prostrane nekretnine i privatnost pronaćiće svoju luksuznu nekretninu na Dedinju. U ovom elitnom delu Beograda kupiti svoj stan iz snova je pravi izazov. Za stanove u novogradnji na ovoj lokaciji postoji lista čekanja i zato ne čudi činjenica da se mnogi kupci opredeljuju za kupovinu nekretnina u starim zgradama i njihovo kompletno renoviranje. Ova lokacija je specifična i po luksuznim vilama koji njenim stanarima daju poseban kvalitet zivota.

luksuzni stanovi beograd

Nije retkost da ove nekretnine osim garaža sa po nekoliko garažnih mesta, prostranih dvorišta sa terenima za košarku i druge sportove, poseduju i raskošne bazene, privatne saune i spa centre. Stanari u novogradnjama na ovoj lokaciji takođe nisu uskraćeni za ove sadrzaje pošto često novoizgrađene zgrade poseduje svoje privatne spa centre i bazene.

Za razliku od luksuznih stanova na Vračaru, luksuzni stanovi na Dedinju ipak svojim stanarima pružaju osećaj udaljenosti od gradske gužve i buke.

Karakteristike luksuznih stanova na Starom gradu

Pravi poznavaoci luksuznih nekretnina svoje stanove pronalaze na Starom gradu u raskošnim lepoticama koje potiču iz perioda između dva rata, obnovljenih fasada. Stanove u ovim prelepim zgradama karakteriše visina plafona i do 4 metra kao i specifičan raspored prostorija sa centralnim salonom.

Ovi stanovi su se nekada nazivali ,, gospodski,, ili ,, beogradski,, stanovi. Posebnu lepotu ovih stanova čine mnogobrojni izvorni ukrasi po zidovima koje vlasnici i posle renoviranja zadržavaju kao i prostorije sa velikim prozorima i puno svetlosti.

Karakteristike luksuznih stanova na Novom Beogradu

Luksuzni stanovi na Novom Beogradu mogu se pronaći u novoizgrađenim kompleksima kao sto su Belvil, Blok A, West 65, New Minel, The One, Savada, Zepttera, Bloka 11a i dr. Sa izgradnjom ovih kompleksa značajno je porasla potražnja stanova na Novom Beogradu ali i prosečna cena stanova na ovoj lokaciji.

Blizina reke kao i dosta zelenila čine ovu lokaciju privlačnom za porodice sa malom decom. Ono sto se sviđa kupcima ovih stanova jeste visina plafona veća od standardne, velike garaže u objektima, uglavnom imaju otvorene poglede i dosta su osunčani ali i dodatni sadržaji koje poseduju.

Koja lokacija se poslednjih godina izdvojila što se tiče luksuznih nekretnina?

Poslednjih godina posebna atrakcija na tržištu luksuznih stanova jeste Beograd na vodi. Zbog svog položaja i blizine reke, ova lokacija privlači veliki broj kupaca što je cenu kvadrata ovih stanova svrstalo u jednu od najviših u gradu. Cene u ovom kompleksu zavise od spratnosti, od strukture stanova a najviše od pogleda. Najvišu cenu stanova imaju one nekretnine sa pogledom na reku. Često vlasnici ove stanove kupuju kao investiciju, jer cena rente na ovoj lokaciji je među najvišim u gradu.

Šta su to kondominijumi?

Sve popularniji među ljubiteljima skupih nekretnina su tzv. kondominijumi. Ovi kompleksi su specifični po tome što svojim stanarima pružaju i dodatne sadržaje koje jedino oni mogu da koriste npr: bazene, spa centre, parkove, prostore za ljubimce, teretane i sl.

prodaja luksuznih stanova

Ono što je najbolje u ovim objektima je visok nivo bezbednosti - imaju fizička obezbeđenja, ograničen pristup kompleksu, video nadzore i sve ovo njihovim stanarima daje osećaj privatnosti i sigurnosti. Enterijer luksuznih stanova u ovim objektima u većini slučajeva rađen je po specifičnim zahtevima stanara koji su mogli da menjaju i biraju ugrađenu opremu i dizajn u toku same gradnje.

Najpoznatiji kondominijumi u Beogradu koji stalno privlače ljubitelje luksuznih nekretnina su: Voždove kapije na Voždovcu, Central Garden na Paliluli, Wellport na Novom Beogradu.

Šta je penthouse?

Tržište luksuznih nekretnina obeležavaju i poslednji spratovi novogradnji tzv. Penthous stanovi. Oni svojim stanarima osim korišćenja stambenog prostora pružaju mogućnost korišćenja velikih terasi na kojima je moguće napraviti bazene, razne zabavne sadržaje i vrtove. Često ovi lux stanovi pružaju predivne panoramske pogleda na ceo Beograd.

Luksuzni stanovi i smart sistem

Luksuzni stanovi u Beogradu često se nalaze u tzv. pametnim zgradama tj zgradama koje poseduju ugrađene smart sisteme. Smart sistemi svojim korisnicima su nezamenjivi pre svega zbog uštede energije. Uz pomoć aplikacija stanari ovakvih zgrada mogu da regulišu klimu, svetlost, video nadzor, grejanje, spuštanje I dizanje roletni, pa čak i muziku.

U ovakvim zgradama stanari luksuznih stanova ne moraju da imaju ključeve, več se u njih ulazi uz jedinstvene otiske prstiju vlasnika i članova porodice. Pametni sistemi mogu da se koriste čak i za zalivanje biljaka u vašem odsustvu.

Da li je kupovina luksuzne nekretnine pametna investicija?

Ulaganje novca u luksuzan stan je uvek dobra investicija u smislu rente. Poslednjih godina u Beogradu se pojavio poseban vid izdavanje stanova tzv. stan na dan. Zarada na izdavanju luksuznih stanova manjih površina bila je u nekom trenutku izuzetno visoka i po nekoliko stotina evra dnevno.

To je dovelo do velike potražnje stanova u centru grada i Vračaru koji su zakupodavci kupovali I luksuzno sređivali u ovu svrhu. Stanovi namenjeni za ovu delatnost su specifični po atraktivnim lokacijama na kojima se nalaze, skupom enterijeru, kupatilima sa hidromesaznim I jakuzi kadama, saunama, obaveznim parking mestima ili garažama.

luksuzan stan

Takođe usled najnovijih dešavanja u svetu i priliva velikog broja Rusa i Ukrajinaca, rente svih stanova pa i lux stanova su višetruko skočile u Beogradu. Posebno se traže luksuzne nekretnine na Vračaru, Beogradu na vodi, Dedinju I Starom gradu. Izdavanje luksuznih stanova u Beogradu je unosan posao koji osim što vlasnicima nekretnine omogućava ne samo da pokriju troškove održavanja stanova na atraktivnim lokacijama već im omogućava I dobru zaradu.

Kako se kreću cene luksuznih nekretnina i na kojim lokacijama kupovati luksuzne nekretnine?

Cene luksuznih stanova na atraktivnim lokacijama danas u Beogradu kreću se od 3000e po m2 pa do 10000e po m2. Najskuplji kvadrat je u kompleksu Beograd na vodi, gde u pojedinim objektima npr u zgradi Terraces i pored visokih cena postoji konstantna potržnja za nekretninama.

Takođe objekat gde se trazi stan više jeste West kula. Ukoliko želite da uložite novac u luksuzne nekretnine preporučili bimo vam i komleks Central garden, Kneza Miloša Residence, A blok, K district zato sto poslednjih godina za ove lokacije postoji stalno interesovanje kupaca. Na obodima Vračara, Lionu, Voždovcu možete pronaći luksuzne novogradnje visokog kvaliteta sa nižom cenom kvadrata.

Ukoliko ste trenutno u procesu pronalaženja idealne luksuzne nekretnine, DIVIS agencija će se pobrinuti da pronađete luksuzan stan po svojoj meri i pomoći vam u celokupnom kupoprodajnom procesu.